بستن حسابها و ثبت سند اختتامیه و سند افتتاحیه جز مواردی است که هر حسابداری در طی زمان فعالیت خود با آن سر و کار خواهد داشت. با اینکه صدور سند افتتاحیه و اختتامیه یک بار در هر دوره مالی نیاز است ولی ثبت درست آن بسیار مهم و حیاتی میباشد.
در ادامه با آموزش بستن حساب در حسابداری و ثبت سند اختتامیه و سند افتتاحیه در خدمت شما هستیم:
بستن حساب در حسابداری به چه معنی است؟
“بستن حسابها در حسابداری” به معنی صفر کردن مانده هر حساب می باشد. این کار با بستانکار کردن مانده نهایی حسابهای دارای مانده بدهکار و بدهکار کردن مانده نهایی حسابهای دارای مانده بستانکار در اسناد حسابداری انجام می شود.
در چه زمانی به بستن حسابها نیاز است؟
۱- طی دوره مالی:
در این حالت باید مانده برخی حساب ها صفر شود. بستن حساب مشتری در طی سال یکی از این موارد است. در این حالت مانده حساب برخی از مشتریان به دلایلی مانند عدم پرداخت بدهی یا عدم ادامه همکاری با شرکت یا ارائه تخفیف بابت مانده حساب در طی سال مالی بسته می شود یعنی مانده بدهی وی به مطالبات سوخت شده و یا سرفصل متناسب با آن منتقل می شود. به عنوان مثال آقای الف (مشتری شرکت) مبلغ ۱/۰۰۰/۰۰۰ ریال به شرکت بدهکار میباشد و این مبلغ باید به عنوان تخفیف برای وی در نظر گرفته شده و حساب وی بسته شود. ثبت حسابداری مربوط به این رویداد به شرح زیر است:
تخفیفات فروش ۱/۰۰۰/۰۰۰
حسابهای دریافتنی تجاری / آقای الف ۱/۰۰۰/۰۰۰
۲- پایان دوره مالی:
این مورد که مفصل تر و پیچیده تر از بستن حسابها در طی دوره مالی میباشد برای مشخص نمودن سود و زیان دوره مالی، صدور سند اختتامیه و هم چنین انتقال مانده حسابهای دائم به دوره مالی بعدی و صدور سند افتتاحیه، انجام میشود.
بستن حسابها در پایان دوره مالی با در نظر گرفتن نوع حسابهای موقت (سود و زیانی)، مخلوط و دائمی (ترازنامهای) انجام میشود. برای بستن حسابهای پایان سال ابتدا باید مانده همه حسابهای موقت به یک حساب دائم بسته شود و پس از آن مانده همه حسابهای دائمی طی سند اختتامیه، بسته شده و به عنوان سند افتتاحیه به دوره مالی بعدی منتقل شود.
تعریف حسابهای دائمی و موقت و نمونه آن:
حسابهای موقت: حسابهایی هستند که مانده آنها در پایان هر سال مالی بسته می شود و به طور مستقیم به سال مالی بعدی منتقل نمی شود. برخی از حسابهای این گروه که مربوط به درآمد و هزینه ها میباشد شامل فروش، هزینه حقوق و دستمزد، هزینه آب، هزینه تلفن و … است. به این حسابها، حسابهای سود و زیانی هم گفته میشود.
حسابهای مخلوط: حسابهایی هستند که در پایان سال بخشی از آن به حساب درآمد یا هزینه منتقل میشود و باقیمانده آن به سال بعد منتقل میگردد. از جمله این نوع حسابها، پیش پرداخت اجاره و پیش دریافت درآمد میباشد که شامل دو بخش موقت و دائمی میباشند.
نکته – در بسیاری از منابع حسابداری اشارهای به این نوع حساب نشده است ولی برای درک بهتر میتوان این نوع تعریف را در نظر گرفت.
حسابهای دائمی: حسابهای این گروه که شامل دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهام میباشد در پایان دوره مالی بسته شده و به طور مستقیم به دوره مالی بعد منتقل میگردد. موجودی نقد و بانک، حسابهای دریافتنی تجاری، سرمایه نمونه حسابهای دائمی هستند. به این حسابها، حسابهای ترازنامه ای هم گفته میشود.
این پیشنهاد را از دست ندهید: وبینار روش بستن حسابها در پایان سال مالی و وظایف حسابداران
آموزش بستن حساب موقت در پایان سال:
بستن حسابهای موقت با استفاده از یک حساب موقت واسط به نام “حساب خلاصه سود و زیان” انجام میشود. پیش از آموزش روش بستن حسابهای موقت حساب خلاصه سود و زیان را توضیح میدهیم:
حساب خلاصه سود و زیان چیست؟
حساب خلاصه سود و زیان، حساب موقتی است که مانده سایر حسابهای موقت به آن بسته میشود و مانده نهایی آن نشان دهنده سود یا زیان شرکت در طی یک دوره مالی است:
مانده بدهکار حساب خلاصه سود و زیان نشان دهنده بیشتر بودن هزینههای یک دوره مالی نسبت به درآمدها بوده و نشان دهنده زیان میباشد.
مانده بستانکار حساب خلاصه سود و زیان نشان دهنده بیشتر بودن درآمدهای یک دوره مالی نسبت به هزینهها بوده و نشان دهنده سود میباشد.
ماهیت حساب خلاصه سود و زیان:
حساب خلاصه سود و زیان دارای ماهیت دو گانه است یعنی هم میتواند دارای مانده بدهکار باشد و هم مانده بستانکار. بر اساس بند فوق مانده این حساب در صورت وجود زیان بدهکار و در صورت وجود سود بستانکار میباشد.
ماهیت حسابها به صورت کامل در اینجا توضیح داده شده است
روش بستن حسابهای موقت:
مرحله اول – بستن حساب فروش یا درآمد:
مانده حساب فروش یا درآمد بدهکار و به همان مبلغ خلاصه سود و زیان بستانکار میشود:
درآمد/فروش ****
خلاصه سود و زیان ****
مرحله دوم – بستن حساب هزینه:
معادل جمع کل هزینه ها، خلاصه سود و زیان بدهکار و هزینه ها بستانکار میشود:
خلاصه سود و زیان ****
هزینه حقوق و دستمزد ****
هزینه اجاره ****
هزینه تعمیر و نگهداری ****
مرحله سوم – بستن حساب خلاصه سود و زیان:
ثبت بستن حساب خلاصه سود و زیان با فرض مانده بستانکار(سود):
این حالت با بدهکار کردن حساب خلاصه سود و زیان و بستانکار کردن حساب ” سود(زیان) انباشته ” انجام میشود:
خلاصه سود و زیان ****
سود (زیان) انباشته ****
ثبت بستن حساب خلاصه سود و زیان با فرض مانده بدهکار(زیان):
این حالت با بدهکار کردن حساب ” سود(زیان) انباشته ” و بستانکار کردن حساب خلاصه سود و زیان انجام میشود:
سود (زیان) انباشته ****
خلاصه سود و زیان ****
نکته : در برخی کتابها و سایتها عنوان شده که حساب خلاصه سود و زیان مستقیما به حساب سرمایه بسته میشود. در این خصوص در نظر داشته باشید خلاصه سود و زیان به حساب “سود(زیان) انباشته بسته میشود و دلیل آن هم امکان گزارش گیری دقیق میزان سود یا زیان هر سال و هم چنین نیاز به ثبت صورتجلسه مجمع شرکت یا واحد اقتصادی در اداره ثبت شرکت ها در خصوص تغییر در سرمایه میباشد و بدون انجام مراحل قانونی نمیتوان گردشی در حساب سرمایه ثبت نمود.
مرحله چهارم – بستن حسابهای دائمی در پایان سال:
پیش از بستن حساب های دائمی (صدور سند اختتامیه) ابتدا باید ذخیره مالیات، اندوخته قانونی و سایر موارد شناسایی و ثبت گردد. روش انجام هر یک از موارد به این شرح می باشد:
روش محاسبه و ثبت مالیات عملکرد:
بر اساس ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم، نرخ مالیات عملکرد اشخاص حقوقی معادل ۲۵% سود خالص می باشد.نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی نیز طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم حساب میشود. البته پیش از محاسبه مالیات باید مواردی از قبیل درآمدهای معاف از مالیات و همچنین هزینه های مربوط به درآمدهای معاف از مبلغ سود کنار گذاشته شود و کلیه موارد قانونی نیز رعایت گردد.
با فرض اینکه اینکه میزان سود سال مربوطه، معادل ۳۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال می باشد و این شرکت زیان انباشته ندارد مالیات متعلقه به شرح زیر محاسبه و ثبت حسابداری آن انجام می شود:
۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰ × ۲۵% = ۷۵.۰۰۰.۰۰۰
سود (زیان) انباشته ۷۵/۰۰۰/۰۰۰
ذخیره مالیات عملکرد ۷۵/۰۰۰/۰۰۰
نکته: میزان ذخیره در نظر گرفته شده به صورت علی الحساب می باشد و مبلغ دقیق آن پس از رسیدگی به اسناد و مدارک توسط سازمان امور مالیاتی مشخص می شود.
این پیشنهاد را از دست ندهید: وبینار روش بستن حسابها در پایان سال مالی و وظایف حسابداران
روش محاسبه و ثبت اندوخته قانونی:
اندوخته قانونی بخشی از سود خالص هر سال می باشد که طبق ماده ۱۴۰ اصلاحیه قانون تجارت باید به عنوان ذخیره قانونی در نظر گرفته شود. طبق قانون تجارت باید هر ساله معادل ۵%سود شرکت جهت اندوخته قانونی ذخیره شود تا میزان آن به ۱۰%سرمایه برسد. پس از اینکه مقدار اندوخته قانونی با ۱۰% سرمایه شرکت برابر شد الزامی به ذخیره مقدار بیشتر وجود ندارد و اختیاری می باشد. بر اساس ماده ۲۳۷ قانون تجارت سود خالص شرکت در هر سال مالی عبارتست از درآمد حاصل در همان سال مالی منهای کلیه هزینه ها واستهلاکات و ذخیره ها
نکته: طبق ماده ۲۳۸ اصلاحیه قانون تجارت، مبنای محاسبه اندوخته قانونی ، سود خالص پس از وضع زیان های وارده در سالهای قبل و مالیات می باشد. بنابراین ، در شرایطی که شرکت زیان انباشته (سنواتی ) دارد ، فقط رقم سود خالص سال جاری نباید مبنای محاسبه اندوخته قانونی قرار گیرد بلکه لازم است ابتدا جمع زیان سنواتی از رقم سود خالص سال جاری کسر شده و پس از آن مالیات عملکرد محاسبه و در نهایت اندوخته قانونی حساب میشود.
روش محاسبه سایر اندوخته ها از قبیل اندوخته احتیاطی:
در نظر گرفتن سایر اندوخته ها مانند اندوخته عمومی و احتیاطی اختیاری و در صورت تصمیم هیات مدیره انجام می گیرد. این اندوخته ها نیز از سود خالص و مطابق مصوبه هیات مدیره در نظر گرفته می شوند.
مثال برای محاسبه و ثبت ذخیره مالیات عملکرد، اندوخته قانونی و اندوخته احتیاطی:
با در نظر گرفتن سود ۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریالی سال جاری و زیان انباشته ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریالی و میزان اندوخته قانونی معادل ۵% سود خالص و اندوخته احتیاطی معادل ۱۰% سود خالص برای محاسبه اندوخته باید محاسبات زیر انجام و پس از آن ثبت حسابداری مطابق نمونه ثبت شود:
مرحله اول – محاسبه مالیات عملکرد:
در این حالت ابتدا زیان انباشته را از سود سال جاری کسر میکنیم. عدد حاصل مشمول ۲۵% مالیات است:
۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰ – ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ = ۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰
۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ × ۲۵% = ۵۰.۰۰۰.۰۰۰
مرحله دوم – محاسبه اندوخته ها:
در این مرحله از سود سال جاری، زیان انباشته و مالیات کسر میشود تا مبنای محاسبه اندوخته به دست آید:
۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰ – ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ – ۵۰.۰۰۰.۰۰۰ = ۱۵۰.۰۰۰.۰۰۰
پس از به دست آوردن رقم فوق اندوخته قانونی و احتیاطی محاسبه میشود:
۱۵۰.۰۰۰.۰۰۰ × ۵% = ۷.۵۰۰.۰۰۰
۱۵۰.۰۰۰.۰۰۰ × ۱۰% = ۱۵.۰۰۰.۰۰۰
با توجه به موارد فوق ثبت زیر صادر میشود:
سود (زیان) سال جاری ۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰
سود (زیان) انباشته ۳۰۰.۰۰۰.۰۰۰
بابت انتقال سود سال جاری به سود انباشته
سود (زیان) انباشته ۷۲.۵۰۰.۰۰۰
ذخیره مالیات ۵۰.۰۰۰.۰۰۰
اندوخته قانونی ۷.۵۰۰.۰۰۰
اندوخته احتیاطی ۱۵.۰۰۰.۰۰۰
مانده این حسابها به همراه سایر حساب های دائمی به صورت مستقیم به دوره مالی بعد منتقل میشود. برای این کار از حساب “تراز اختتامیه” استفاده میکنیم. بدین صورت که تمام حسابهای دائم که دارای مانده بستانکار هستند را بدهکار کرده و حساب تراز اختتامیه را بستانکار میکنیم. سپس تراز اختتامیه را معادل مانده حسابهای با مانده بدهکار، بدهکار می کنیم و همه حسابهای دارای مانده بدهکار را بستانکار میکنیم.
سند نمونه بستن حسابها:
سرمایه *****
اندوخته قانونی *****
اندوخته احتیاطی *****
سود (زیان) انباشته *****
حسابهای پرداختنی تجاری *****
سایر حسابهای پرداختنی *****
ذخیره مالیات *****
ذخیره استهلاک *****
تراز اختتامیه *****
تراز اختتامیه *****
موجودی نقد و بانک *****
حسابهای دریافتنی تجاری *****
سایر حسابهای دریافتنی *****
داراییهای ثابت *****
ثبت سند افتتاحیه در سال مالی جدید:
انجام این کار دقیقا بر عکس بستن حسابهای دائمی در پایان سال میباشد با این تفاوت که باید به جای حساب “تراز اختتامیه” از حساب “تراز افتتاحیه” استفاده نمود:
موجودی نقد و بانک *****
حسابهای دریافتنی تجاری *****
سایر حسابهای دریافتنی *****
داراییهای ثابت *****
حساب افتتاحیه *****
حساب افتتاحیه *****
سرمایه *****
اندوخته قانونی *****
اندوخته احتیاطی *****
سود (زیان) انباشته *****
حسابهای پرداختنی تجاری *****
سایر حسابهای پرداختنی *****
ذخیره مالیات *****
ذخیره استهلاک *****
این پیشنهاد را از دست ندهید: وبینار روش بستن حسابها در پایان سال مالی و وظایف حسابداران
نکته:
۱- حساب “تراز اختتامیه” در پایان دوره مالی و حساب “تراز افتتاحیه” در ابتدای دوره مالی ایجاد و با توجه به گردش برابر حسابهای بدهکار و بستانکار در سند اختتامیه و افتتاحیه، در همان زمان هم بسته میشوند. البته اجباری برای استفاده از این سرفصلها وجود ندارد و می توان در زمان بستن حسابهای پایان دوره مالی، همه حسابهای بستانکار را بدهکار نمود و در آرتیکل مقابل همه حسابهای بدهکار را بستانکار نمود.
۲- استفاده از حسابهای انتظامی به جای حساب اختتامیه و حساب افتتاحیه اشتباه است.
این مطلب اولین بار در تاریخ ۱۳۹۴/۱۲/۲۵ در سایت حساب آموز منتشر شده و در تاریخ ۱۳۹۹/۰۱/۰۴ مورد بازبینی قرار گرفته است.
195 Comments
محبوبه قاسمی
با سلام و احترام ضمن تشکر از شما بابت آموزشهاتون، لطفا مثالهایی هم در ارتباط با مطالبتون هم بگذارید، عالی میشه. با تشکر فراوان و آرزوی موفقیت
صابر پیرانی
با عرض سلام وتشکر از مطالب ارائه شده ، من هم نظر خانم قاسمی را دارم با تشکر
سعید قنبری دمساز
با سلام و تشکر از شما.تلاش می کنیم مقالات جدید همراه با مثال باشد.
کندری
سلام میتونم خواهشی از شما داشته باشم ؟؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. بفرمایید.
میخک
سلام
سپاس بابت توضیحات واضح و کاملتون
علیرضا
سلام
ممنونم از مطالب بسیار مفید و آموزندتون
جسارتا ثبت سند تسویه برداشت شخصی صاحب فروشگاه به چه صورت میباشد؟
سپاسگزارم
سعید قنبری دمساز
درورد بر شما
برداشت من از نوع سوال شما این است که فروشگاه حساب و کتاب درستی دارد و اصول و ضوابط حسابداری و به ویژه فرض تفیکیک شخصیت در آن فروشگاه رعایت می شود.با در نظر گرفتن این موضوع برای تسویه باید برداشت انجام شده عودت شود تا بتوانید تسویه آن را ثبت کنید. برای ثبت تسویه باید حساب بانک یا صندوق یا دارایی یا موجودی یا منبعی را که صاحب فروشگاه بابت تسویه برداشت به فروشگاه ارائه میدهد بدهکار و حساب برداشت صاحب فروشگاه را بستانکار کنید. در صورت عدم تمایل به عودت توسط صاحب فروشگاه می توانید آن را از محل سودی که برای پرداخت در نظر گرفته می شود تسویه کنید. نکته مهمی که در این مورد وجود دارد این است که تعیین سود قابل پرداخت و زمان پرداخت در دوره مالی بعد اتفاق می افتد. بنابراین ثبت شما هم باید در سال مالی بعد و در صورت تصویب پرداخت سود انجام شود. موفق باشید.
مصطفی
باسلام اگه میشه شمارتون میدادین چند سوال داشتم از حسابداری که ازتون بپرسم
سعید قنبری دمساز
درود بر شما. متاسفانه امکان پاسخگویی تلفنی به سوالات وجود ندارد. اگر سوالات خود را در پایین مقالات مرتبط با موضوع بیان کنید با کمال میل پاسخ خواهم داد.
فاطمه
سلام خوب هستین
من چطوز میتونم از همه اطلاعات حسابداری ک انتشار میکنید استفاده بکنم
سعید قنبری دمساز
سلام و تشکر از ابراز علاقه شما به مطالب سایت حساب آموز
برای دسترسی به آموزشهای جدید سایت حساب آموز می توانید در خبرنامه سایت عضو شوید. ما اخبار مربوط به مطالب آموزشی جدید را از طریق ایمیل به اعضای سایت و اعضای خبرنامه اطلاع رسانی می کنیم. همچنین مطالب دیگر ما را می توانید با عضویت در صفحه اینستاگرام و کانال تلگرام دنبال کنید. برای دسترسی به این صفحه ها روی نشانه های قرارداده شده در بالای سایت کلیک کنید.
فرشید جباری
بنده هم با نظر آقای پیرانی موافقم
سعید قنبری دمساز
درود بر شما و سپاس از اینکه نظر خود را اعلام کردید. در مقالات و مطالب جدید درخواست شما مد نظر قرار می گیرد.
سعید قنبری دمساز
با سلام و تشکر از پیشنهاد خوب شما. حتما در مقالات و مطالب بعدی این مورد در نظر گرفته می شود.
محبوبه قاسمی
با سلام ممنون از توجهتون ٰ بابت اینکه مطالبتون رو با مثال عنوان کردید و من من این پیام رو سال ۹۵ گذاشته بودم که الان پیام خودم رو دیدم برام جالب بود با سپاس فراوان .
من در حال حاضر در شرکت کارگذاری بیمه مشغول فعالیت هستم که سهام فردی رو که سال ۹۴ خریداری کرده بوده رو خریدن و کارگزار قبلی قراره تراز و دفاترشون رو به من تحویل دهد فقط اظهار نامه رو بهم داده میتونم از روی اظهارنامه ثبت سند افتتاحیه رو بزنم ؟ میخواستم در وحله اول سند ثبت سرمایه رو بزنم که مراحل قانونی آن رو هم انجام دادن سرمایه ثبت شده ۱۰ٰ۰۰۰ٰ۰۰۰ ریال و دو نفر سهامدار هستن سهام خریداری شده ۵۱ درصد یکی از شرکا و ۴۸ درصد شریک دیگر و یک درصد هم سهامداری که انتقال داده
و کلا ۹۰ میلیون خریداری شده ۴۵ میلیون طی یک چک شخصی و ۴۵ میلیون هم به بانک شرکت ریخته شده و به سهامدار قبلی پرداخت شده الان ثبت اینها به چه صورت انجام میشود ؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. خوشحالم که از مطالب ارائه شده رضایت دارید. در مورد سوالات شما:
۱- در اظهارنامه جزئیات حسابها ثبت نمی شود و به همین دلیل نمی توانید سند افتتاحیه را از روی آن ثبت کنید. به عنوان مثال حسابهای دریافتنی را در نظر بگیرید. این حساب در اظهارنامه به صورت کلی ثبت شده و مشخص نیست که چه اشخاصی به ما بدهکارند.
۲- برای ثبت سند افتتاحیه باید تراز و سند سال قبل به ویژه سند اختتامیه را داشته باشید چون به عنوان مثال حسابهای دریافتنی را در نظر بگیرید که به صورت کلی ثبت شده و مشخص نیست که چه اشخاصی به ما بدهکارند.
۳-تعداد سهام و مبلغ سرمایه داران قبلی و فعلی را اعلام کنید.
محبوبه قاسمی
با سلام و خسته نباشید
۱- در مورد سند افتتاحیه شخص قبلی سیستم نداشته در نتیجه اختتامیه هم نداشته فقط یک نفر اظهارنامه رو براشون رد کردن ایشون قراره تراز و دفتر بده
۲ – درمورد سهام سرمایه ثبت شده اولیه مبلغ ۱۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال منقسم بر ۱۰۰ سهم با نام ۱۰۰/۰۰۰ریال
تعداد سهامداران قبلی
فردA : درصد ۹۸
فرد B: درصد ۱
فرد C: درصد ۱
بعد از انتقال سهام جدید از محل مطالبات حال شده با افزایش سرمایه از مبلغ ۱۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال
به مبلغ ۱۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال منقسم بر ۱۰/۰۰۰سهم بی نام ۱۰۰/۰۰۰ ریالی که تماما پرداخت گردیده ٰ لذا ۹۹۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده سهامداران تامین گردید .
* سرمایه شرکت مبلغ ۱۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال منقسم به ۱۰/۰۰۰ ریال با نام می باشد و تمامی آن پرداخت گردیده است .
تعداد سهام هریک بشرح ذیل :
فرد A: درصد ۱
فرد B: درصد ۰
فرد C: درصد ۰
فرد D: درصد ۵۱
فرد E: درصد ۴۸
سعید قنبری دمساز
شما باید در افتتاحیه مانده حسابهای دائمی سال قبل را با دقت و جزئیات کامل ثبت کنید. در مورد افزایش سرمایه باید مطالبات سهامداران (سود سهام یا مواردی که برای افزایش سرمایه شده) را بدهکار و حساب سرمایه سهامداران را بر اساس درصد سهام بستانکار کنید. البته افزایش سرمایه جز مواردی است که باید صورتجلسه شده و در روزنامه رسمی کشور ثبت شود.
جواد سوسنی
با عرض سلام و خسته نباشید مطالبتون واقعا عالی و کاربردی هست و ممنون از این که پاسخگوی اشکالات و سوالات ما هستید.
سعید قنبری دمساز
سلام و تشکر از پیام شما. خوشحالیم که مطالب و خدمات ما رضایت خاطر شما را فراهم آورده است. امیدواریم همیشه شاد و تندرست باشید.
مسلم یکه روستا
مطالبتون عالی بود با سپاس فراوان
سعید قنبری دمساز
با سلام. خوشحالیم که توانسته ایم رضایت شما را جلب کنیم. امیدواریم همیشه شاد و تندرست باشید.
اکرم آخوندزاده
با سلام و ممنون از مطالب مفیدتون ممنون میشم توضیح بدید که کاربرد تراز اختتامیه و افتتاحیه چیست؟ مرحله اول برای تراز اختتامیه حساب بدهکار را بستانکار و بستانکار را بدهکار میکنیم و مجددا در تراز افتتاحیه برعکس این کار را انجام میدهیم . دلیلش چیه؟
سعید قنبری دمساز
با سلام و تشکر از پیام شما. از حساب تراز افتتاحیه فقط در ابتدای سال مالی جهت ثبت سند افتتاحیه و از حساب تراز اختتامیه فقط در پایان سال مالی در ثبت سند اختتامیه جهت بستن حساب های دائمی استفاده می شود.البته اجباری به استفاده از این حساب ها وجود ندارد و شما می توانید فقط حسابهای موجود خود را در افتتاحیه و اختتامیه ثبت کنید.
فیروزه وکیلی
مطالب شما بسیار آموزنده و خیلی خوب توضیح داده شده است . سپاسگزارم .
سعید قنبری دمساز
با سلام. ما هم از شما بابت پیام ارسالی سپاسگزاریم. موفق و تندرست باشید.
علی
سلام خخسته نباشید از طالب خوبتون و کاربردی سوالی داشتم در قسمت بستن حساب ها میشه خصوصی این سوال بپرسم و راهنماییم کنید
سعید قنبری دمساز
با سلام و تشکر از پیام شما. لطفا سوال خود را از طریق بخش تماس با ما مطرح کنید و یا به ایمیل info@hesabamooz.com ارسال کنید.
ونوس
عالی
سعید قنبری دمساز
سلام و سپاس از پیام شما.
سعید یوسفی
با سلام و احترام من فکر میکنم ثبت ذخیره مالیات اینطور است: سود و زیان جاری **** ذخیره مالیات ****** ————————– اگر غیر از این است لطفا توضیح کاملتر بدهید؟ با تشکر
سعید قنبری دمساز
سلام وقت بخیر. بر اساس استاندارهای حسابداری و قانون تجارت، سود هر سال پس از کسر زیان های احتمالی سال های قبل، قابل تقسیم و قابل محاسبه جهت ذخیره مالیات می باشد. به دلیل اینکه سود یا زیان سالهای قبل در سود(زیان) انباشته ثبت می شود، ابتدا مانده حساب خلاصه سود (زیان) به سود (زیان) انباشته منتقل می شود تا در صورت وجود زیان انباشته از سال های قبل، مانده نهایی سود سال جاری پس از کسر از زیان سال های قبل مشخص شده و به نسبت مانده جهت محاسبه مالیات اقدام شود.
باران
ممنون از توضیحاتتون ممکنه با مثالی توضیح بدید
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. در متن مقاله مثالهایی ذکر شده است. اما به صورت کامل در مطالب بعدی مورد درخواستی در نظر گرفته می شود. موفق باشید.
نادر بارانی
با سلام لطقا در مورد اضهارنامه عملکرد ونحوه اموزش آن توضیح دهید ممنون
سعید قنبری دمساز
با سلام. آموزش کامل اظهارنامه و مراحل تهیه آن زمان زیادی نیاز دارد که در حال حاضر در مدت ۲۴ ساعت در دوره های ما آموزش داده میشود.به هر ترتیب مطالب آموزشی در این خصوص ارائه خواهد شد.
معصومه کلا
با سلام برای ثبت بستن حسابهای دائمی در دفاتر روزنامه بدون اینکه ثبت بدهکار آنها را ثبت کنیم حسابهایی که ماهیت بدهکار دارند را بستانکار میکنیم؟
سعید قنبری دمساز
با سلام. در بستن حسابهای دائمی، از مانده نهایی هر حساب که ناشی از ثبت های بدهکار یا بستانکار طی دوره آن می باشداستفاده می شود.مانده حساب بدهکار، بستانکار شده و چنانچه بستانکار باشد بدهکار می شود.
علی
سلام خسته نباشید ممنون از مطالب عالی و کاربردیتون زنده باشید ایشالا…
سعید قنبری دمساز
با سلام و تشکر از پیام شما. امیدواریم همیشه شاد و سربلند باشید.
رنجبر
باسلام,اگه سهام داران ی شرکت تصمیم بگیرن حسابی ب عنوان اندوخته خرید تجهیزات درنظر بگیرن و بعد از چن سال از اون اندوخته اقدام ب خرید تجهیزات کنن ثبتش ب چه صورتی میشه؟؟؟
سعید قنبری دمساز
با سلام. در نظر گرفتن اندوخته ها به منظور جلوگیری از خروج منابع شرکت بوده و دلیل بر وجود وجه نقد در شرکت نمی باشد که بتوان از طریق آن نسبت به خرید اقدام نمود به عنوان مثال با در نظر گرفتن ۱۰% اندوخته خرید تجهیزات به همان میزان از سود انباشته قابل تقسیم کسر و به حساب اندوخته منظور می شود و در نتیجه جلوی تقسیم سود که به صورت نقدی انجام میشود به همان درصد گرفته می شود. در مثال شما باید حساب تجهیزات بدهکار و بانک یا اسناد پرداحتنی بستانکار شود.
فواد
ممنونم از مطالب مفیدی که گذاشتید خسته نباشید
سعید قنبری دمساز
با سلام خدمت شما و تشکر از پیام شما. از اینکه مطالب سایت برای شما مفید بوده است خوشحالیم و برایتان آرزوی پیروزی و سربلندی داریم.
محمد
با سلام در صورت اینکه حساب خلاصه سود و زیان بدهکار شد (شرکت ضرر کرده باشد) سند بعدی آن (سند بستن حساب خلاصه سود و زیان) به چه صورت خواهد بود؟
سعید قنبری دمساز
سلام. در این حالت حساب سود و زیان انباشته بدهکار و خلاصه سود و زیان بستانکار می شود.
احمدی
باسلام میشه بگین مانده های انتقال داده شده ی دایمی کی وچه جوری بسته میشوند
سعید قنبری دمساز
با سلام. در بخش پایانی همین مطلب روش بستن حسابهای دائمی توضیح داده شده است. در صورتی که مورد دیگری مد نظر شماست اعلام کنید تا پاسخ داده شود. با تشکر
علیرضا محمودی
با سلام و تشکر از آموزشهای خوبتون با توجه به اینکه در صورت سود و زیان دو نوع سود داریم ناویزه و ویژه بعد از کسر مالیات آیا هر دو در زیرگروه سود و زیان جاری اورده میشن و در نهایت به سود و زیان انباشته بسته میشن ؟
سعید قنبری دمساز
با سلام و تشکراز پیام شما. عناوین سود ناویژه و سود ویژه مختص صورت سود و زیان می باشد و معمولا در کدینگ حسابداری وجود ندارد. منظور از سود ناویژه، مبلغ سود قبل از کسر کردن هزینه های عملیاتی، اداری و … می باشد. سود ویژه یا خالص هم به سود نهایی بعد از کسر هزینه ها گفته می شود.سود ویزه مبنای محاسبه میزان مالیات می باشد. در صورتی که از سود ویژه مالیات کسر شود به آن سود ویژه پس از کسر مالیات گفته می شود. بستن حساب سود و زیان جاری مطابق روش ذکر شده در مقاله می باشد. موفق باشید.
محمد رحیمی
سلام و عرض ادب..ضمن تشکر از شما بابت اموزش های کاربردی و واقعا تاثیر گذار میبایست از استاد بزرگ جناب اقای قنبری تشکر ویژه کرد که واقعا مرد شریف و بزرگ واری هستند و کمتر انسانی میتونه اینقدر بزرگوار باشه. رحیمی مدیر شرکت داریا حساب
سعید قنبری
آقای رحیمی عزیز. من هم خدمت شما سلام عرض می کنم و بابت پیامتون خیلی ممنونم. شما نسبت به بنده خیلی لطف دارید. امیدوارم همیشه موفق و شاد باشید.
محمد
سلام…بعضی ها هزینه های شرکت رو به دو دسته عملیاتی و عمومی اداری تقسیم میکنند و هزینه های عملیاتی رو به بهای تمام شده خدمات ارایه شده میبندد و هزینه های عمومی و اداری رو به سود و زیان جاری و بعد بهای تمام شده خدمات ارایه شده به سود و زیان جاری میبندن که در واقع کار بیهوده ای است. و بعد تراز اختتامیه میگیرند که سود وزیان سال جاری میره جزو اقلام تراز اختتامیه…بعد در اظهار نامه مانده سود زیان جاری رو با سود انباشته پارسال جمع میکنند و وارد میکنند…دلیلشون اینه که در بخش محاسبه بهای تمام شده خدمات ارایه شده اظهار نامه مبلغ مشخص بشه…ایا اینکار صحیح است؟؟
حساب آموز
سلام خدمت شما. روش بستن حسابها در مقاله توضیح داده شده است. در نظر داشته باشید نمیتوان همه هزینههای عملیاتی را به بهای تمام شده خدمات انتقال داد. برای انجام این کار باید اطمینان معقول و منطقی نسبت به ارتباط بین هزینهها و خدمات وجود داشته باشد.
محمد
ایا چاپخانه ها و حتی شرکتهای حسابداری میتونن کلیه هزینه هاشون تحت سرفصل هزینه عملیاتی بیارین و دیگه نیازی به عمومی و اداری نیست چون در واقع در محل فعالیتشون عملیات اصلی کارشون انجام میدن و هزینه اب و برق و کاغذ و ….همه عملیاتی محسوب میشه و در اخر همین حساب به سود و زیان سال جاری ببندن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
برعکس پیمانکاران که هزینه عمومی اداری با عملیاتیشون جداست و اب و برق و ابدارخانه میشه عمومی اداری و مواد و مصالح مصرفی و هزینه حمل و..میشه عملیاتی که هر دو به سود زیان بسته میشن و در اخر به سود و زیان انباشت
حساب آموز
تفکیک هزینهها به منظور تهیه گزارشات دقیقتر میباشد. با استفاده از تفکیک حسابها و تعریف دقیق سرفصلها و ثبت اصولی رویدادهای مالی میتوان از گزارشات تهیه شده استفاده بهتری داشت. پیشنهاد می کنیم سرفصلهای حسابداری خود را بر اساس استانداردها و قوانین حسابداری تهیه و تنظیم کنید.
محمدصادق
با سلام و تشکر از وبینار خوبی که برگزار کردین. چند سوال از وبینار بستن حسابها داشتم اگر لطف کنید و پاسخ بدید:
– در مورد حسابهایی که با ماهیت خنثی تعریف میشن باید بر اساس مانده اون حساب در مورد نحوه بستن حساب تصمیم گرفت یا روال دیگری داره.
– اگه فردی برای مدت محدودی مثلا از ابتدای دی ماه مشغول بکار بشه و نیمه اسفند استعفا بده، ایا عیدی و سنوات خدمت بهش تعلق میگیره؟
تشکر
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما و تشکر از اینکه در وبینار شرکت کردید و نظر خود را اعلام نمودید.
جواب سوال اول: بله با توجه به مانده بدهکار یا بستانکار این نوع حسابها در پایان سال مالی، باید جهت بستن آنها اقدام کرد. اگر دارای مانده بدهکار باشد در زمان بستن حساب باید به همان مبلغ بستانکار شود و اگر هم مانده بستانکار داشته باشد باید به همان مبلغ بدهکار شود.
جواب سوال دوم: بله به کارکنانی که کمتر از یک سال کارکرد داشته باشند هم عیدی و سنوات تعلق می گیرد. البته محاسبه عیدی و سنوات به نسبت مدت کارکرد محاسبه می شود.
موفق باشید
محمدصادق
عرض سلام و ادب
این دو آرتیکل در دفاتر حسابداری شرکت برای یکی از کارکنان که تسویه حساب کرده ثبت شدن. ثبت به این شکل مشکلی نداره؟
(سطح) : سود (زیان) انباشته / سود (زیان) سنواتی
— (سرفصل) : سود یا زیان سنواتی / بابت ۷ ماه سنوات خدمت آقای X بدهکار
(سطح) : ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان
— (سرفصل) : نام فرد / بابت ۷ ماه سنوات خدمت آقای X بستانکار
سعید قنبری دمساز
سلام وعرض ادب خدمت شما. اگر ثبت سنوات خدمت در سال مالی گذشته فراموش شده و در سال جاری ثبت شده باشد ثبت صحیح است اما اگر مربوط به سال مالی جاری باشد باید طرف بدهکار به حساب هزینه سنوات اصلاح شود. موفق باشید
قدیمی
عالی
محمد صادق
عرض سلام و تبریک سال نو خدمت شما
اگر امکانش هست در مورد آگهی های قانونی که نیازه شرکت ها (سهامی و غیره) اعلام کنن و اونها رو ثبت کنن توضیح بفرمایید.
مثلا در مورد تغییرات ، جلسات و …
آیا الزام قانونی در این زمینه وجود داره ؟ از نظر حسابداری و همچنین در مورد صورت های مالی شرکتها چه مواردی در این زمینه باید انجام بشه؟
ممنونم
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. سال نو شما هم مبارک. حتما در مقالات جدید موارد درخواستی شما ارائه خواهد شد.
محبوب
سلام
من برای کسب و کار خودم نرم افزار حسابداری دارم ، اگر حساب سال ۹۶ رو نبندم و طبق روال سند بزنم مشکلی برام پیش نمیاد
میتونم گزارش سال ۹۷ رو در اواسط سال بگیریم صورتحساب سود و زیان منظورمه
سعید قنبری دمساز
سلام وقت بخیر. در صورتی که اسناد سال ۹۷ را در همان سال ثبت کنید می توانید صورت سود و زیان را تهیه کنید. البته با توجه به اینکه برخس از حسابها با هزینه مرتبط است احتمال اختلاف سود یا زیان به دست آمده با میزان واقعی وجود دارد. ضمن اینکه در این حالت مانده حسابهای دائمی از سال قبل به سال جدید منتقل نمی شود و مانده آن ها غیر واقعی است.
محبوب
ممنون از پاسختون
سعید قنبری دمساز
خواهش می کنم. موفق باشید
حسن
با سلام
اگر جمع دارایی ۲۹ میلیون وجمع بدهی و سرمایه ۳۰ میلیون بر طبق داده ها پروژه باشد.نحوه زدن سند افتتاحیه به چه صورت است .
ایا می توان ۱میلیون کسری رو به عنوان سایر دارایی وارد کرد تا دو سند افتتاحیه برابر شوند
لطفا راهنمایی بفرمایید
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. بر اساس موارد اعلام شده به نظر من، تفاوت ناشی از زیان انباشته است و باید در حساب سود (زیان) انباشته در بدهکار سند افتتاحیه ثبت شود نه سایر دارایی ها.
رویا
با سلام
مطلب فوق العاده کامل و کمک کننده
با تشکر
سعید قنبری دمساز
خانم رویا از شما بابت استفاده از مطالب سایت حساب آموز سپاسگزارم و خوشحالم که از آموزش های ارائه شده رضایت دارید. موفق باشید
مهدیه نوروززاد
سلام و تشکر بابت مقاله سلیس و خوبتون
آقای قنبری عزیز
لطفا ماده ۶۲ قانون کار مربوط به جمعه کاری و اضافه کاری عادی و تعطیل کاری برای پرسنلی که جمعه هاروز تعطیلشون هست و اون دسته پرسنلی که وسط هفته تعطیل هستن رو شرح میدید ؟
ممنون
سعید قنبری دمساز
با سلام خدمت شما و تشکر از پیشنهاد خوبی که ارائه دادید. مطالب درخواستی در مقالات آینده آموزش داده میشود. موفق باشید
علی
بسیار عالی آموزنده وروان بودد سپاسگذارم
حامد
سلام وسپاس ازمطالب آموزنده سوال من درمورد جاری شرکامی باشد که هزینه های شخصی مدیرعامل رو به چه حسابی سندزده میشود چون باجاری شرکادرست نیست مثلا :هزینه بد جاری شرکا بس
واینکه چرادرهردوطرف ترازنامه جاری شرکاوجوددارد مگه دربدهیهای غیرجاری -جاری شرکا کلیه گردشهای بدوبس نوشته نمی شود.ومانده ان آخردوره به ترازنامه منتقل نمیشه.ممنون ازراهنمایی
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. جواب پرسش اول: دوست عزیز بر اساس فرض تفکیک شخصیت که یکی از مفروضات اصلی حسابداری است شما نمی توانید هزینه های شخصی مدیر عامل یا هر شخص دیگری را در هزینه های شرکت ثبت کنید. راه بهتر این است که مبلغی را به حساب شخصی مدیر عامل واریز کنید تا هزینه های شخصی را از آن محل پرداخت کند. بابت این پرداخت جاری شرکا بدهکار و حساب بانک بستانکار می شود و در ضمن هیچ موردی هم در حسابهای شرکت بابت هزینه شخصی مدیر عامل ثبت نمی شود.
جواب پرسش دوم: دلیل وجود حساب جاری شرکا در بخش بدهکار و بستانکار ماهیت دوگانه این حساب است یعنی این حساب میتواند هم مانده بدهکار داشته باشد و هم مانده بستانکار. دلایل دیگری هم وجود دارد از جمله اینکه مانده حساب شرکا از ابتدای سال مشخص نیست. دلیل دیگر هم وجود چند شریک است که ممکن است مانده جاری شرکا برخی از آنها در پایان دوره مالی بدهکار باشد و برخی هم بستانکار که در نهایت مانده بدهکار در بخش بدهکار تراز و مانده بستانکار در بخش بستانکار ثبت میشود. امیدوارم توضیحات ارائه شده مفید باشد. لطفا این مقاله را هم مطالعه کنید: منظور از ماهیت حسابها در حسابداری چیست؟
رضا
سلام ، ممنون از راهنمایی . سئوالی در مورد ۵% اندوخته قانونی داشتم . خدمتتون عرض کنم سرمایه یک شرکت ۱.۰۰۰.۰۰۰ ریال میباشد و در پایان سال مالی سود حاصل از عملیات انجام شده حدود ۴۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال میباشد ، آیا لازم به ۵% اندوخته قانونی میباشد یا خیر .
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. ذخیره کردن اندوخته تا میزان ۱۰% سرمایه شرکت اجباری است و اضافه بر آن اختیاری است. در مورد سوال شما هم باید اندوخته قانونی را محاسبه و ثبت کنید. موفق باشید.
الهام
با سلام و احترام
چرا ذخیره استهلاک را با وجودی که جزو حسابهای ثابت در نظر گرفتید و با تراز اختتامیه بستید ولی به سال بعد نبردید و در ثبت افتتاحیه نیست.اگر به سال بعد منتقل می شود باید در ترازنامه سال بعد چگونه وارد شود.
مثال:
اگر اثاثه ۷/۳۵۳/۳۳۳ در سال مستهلک می شود و روش مستقیم باشد در سال دوم فقط باید ۷/۳۵۳/۳۳۳ را از دارایی کم کنیم پس تکلیف ذخیره استهلاک سال قبل چه می شود؟
با تشکر
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. نکته ای که بابت انتقال ذخیره استهلاک به سال بعد فرموید کاملا به جا بود و در سند افتتاحیه فراموش شده بود. از دقتی که در مطالعه مطالب دارید از شما سپاسگزارم. ذخیره استهلاک در هر سال حاصل جمع کل استهلاکات آن سال و سال های قبل است.در مورد مثالی که فرمودید ذخیره استهلاک در پایان سال دوم جمعا ۱۴.۷۰۶.۶۶۶ ریال است. با کسر کردن این مبلغ از بهای تمام شده دارایی، ارزش دفتری آن به دست می آید.
سعید
سلام شما عالی بود بسیار ممنون
احمديان
سلام وقت بخیر
آیا بستن حسابها یک عرف حسابداری است یا الزام قانونی؟
اگر شرکتی طی سالیان به فرض ۱۵ سال حساب افتتاحیه اختتامیه ثبت نکرده باشد
و اکنون به دلیلی نیاز به بازرسی کارشناس رسمی دادگستری باشد در این مورد ایراد قانونی وارد است؟
سپاسگذارم
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. بستن حسابها در پایان سال مالی بر اساس فرض دوره مالی و با هدف تعیین مقدار سود یا زیان واحد اقتصادی در هر دوره مالی انجام میشود و بدون انجام آن سود و زیان هر سال را نمی توان به راحتی تعیین کرد. در خصوص الزامی یا غیر الزامی بودن بستن حسابها، در نظر داشته باشید در مواردی مانند تهیه اظهارنامه حتما باید سود یا زیان آن سال مشخص شود و به نوعی میتوان گفت بابت بستن حسابها الزام قانونی وجود دارد. در صورت رسیدگی توسط کارشناس رسمی، عدم صدور سند اختتامیه و افتتاحیه در پایان هر دوره مالی یکی از نکات منفی مربوط به شرکت شما است.
مرتضی رهبر
عالی بود خلاصه و مفید تشکر
الهام
با سلام و احترام
اگر در برگ تشخیص مالیات حقوق مبالغ زیر باشد:
مانده اصل مالیات۲/۴۰۰/۰۰۰ و جرایم۸/۲۸۰/۰۰۰
با توجه به اینکه ما آن را قبول داریم و تمکین می کنیم آیا ثبتهای زیر درست است:
در زمان ابلاغ:
هزینه اصل مالیات۲/۴۰۰/۰۰۰
هزینه جرایم دولتی و حقوقی۸/۲۸۰/۰۰۰
ح پرداختنی – اداره مالیات۱۰/۶۸۰/۰۰۰
در زمان پرداخت:
ح پرداختنی – اداره مالیات۱۰/۶۸۰/۰۰۰
بانک-نقد۴/۰۵۶/۰۰۰
تخفیفات نقدی دولتی و حقوقی-اداره مالیات۶/۶۲۴/۰۰۰
با تشکر
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. ۱- باید ثبت خود را با استفاده از اطلاعات برگ قطعی مالیات ثبت کنید ۲-توجه به اینکه مالیات حقوق مربوط به سال مالی گذشته است به جای حساب هزینه از حساب تعدیلات سنواتی که زیر مجموعه حساب سود (زیان) انباشته است استفاده کنید:
تعدیلات سنواتی – بد ۲.۴۰۰.۰۰۰ بابت اصل مالیات حقوق سال …
تعدیلات سنوانی – بد ۱.۶۵۶.۰۰۰ بابت جریمه مالیات حقوق سال … بعد از کسر ۸۰% بخشودگی
حسابهای پرداختنی – مالیات حقوق – بس ۴.۰۵۶.۰۰۰ ریال بابت اصل و جریمه مالیات حقوق سال ….
در زمان پرداخت:
حسابهای پرداختنی – مالیات حقوق – بد ۴.۰۵۶.۰۰۰ ریال بابت پرداخت اصل و جریمه مالیات حقوق سال ….
موجودی نقد و بانک – بانکها بس ۴.۰۵۶.۰۰۰ بابت پرداخت اصل و جریمه مالیات حقوق سال ….
سرفصل ها را مطابق نرم افزار حسابداری و توضیحات را بر اساس اطلاعات برگ قطعی و حساب بانک تکمیل کنید. موفق باشید
الهام
با سلام و تشکر از پاسخ شما
آیا مبلغی که ما بابت مالیات سال ۹۵ هم باید پرداخت کنیم بعد از دریافت برگ قطعی مالیات، در تعدیلات سنواتی باید ذکر شود یا هزینه مالیات .
با تشکر
سعید قنبری دمساز
در صورتی که بین مبلغ مالیات شناسایی شده و مالیات اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی اختلاف وجود داشته باشد باید از تعدیلات استفاده کنید. البته نکته مهم این است که تعدیلات ثبت شده در این روش فقط بابت رعایت استانداردهای حسابداری و صدور سند است و به دلیل کاهش مبلغ سود معمولا توسط سازمان امور مالیاتی مورد قبول واقع نمی شود.
الهام
با سلام و احترام
اگر صورتحساب خدمات فوق العاده گمرکی را برای شناوری دریافت کنیم که وجهش را خودمان باید به گمرک پرداخت کنیم ثبت زیر را می زنیم:
ح هزینه خدمات فوق العاده گمرکی**
ح پرداختنی گمرک**
حال اگر فرد صاحب این شناور مبلغ آن را بعداً پرداخت کند و به ح جاری شرکا واریز کند آیا ثبت زیر درست است؟اگر درست نیست چه ثبتی باید زده شود؟
ح جاری شرکا(آقایx)**
ح هزینه خدمات فوق العاده گمرکی**
با تشکر
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. اگر بر اساس قرارداد یا مدارک مستند پرداخت هزینه به عهده شما می باشد ثبتها درست است اما اگر هزینه به عهده مالک است به جای ثبت هزینه باید به مالک اطلاع داده و پس از پرداخت مالک را بدهکار کنید.
الهام
سلام،بسیار ممنونم از پاسخ شما
الهام
با سلام و احترام
ما برای شرکتی خدماتی مثل آژانس، جرثقیل و … را تامین می کنیم و مبالغ پرداخت شده را دوباره از شرکت پس می گیریم قبلاً ما هر کدام از این فاکتورها را در حسابهای شرکت خودمان به صورت مجزا قرار می دادیم و سند میزدیم و مبالغ آنها را با فاکتورهای فروش از شرکت مزبور دریافت می کردیم ولی چون هم اداره مالیات ایراد گرفتند وهم شرکت طرف قرارداد عنوان کردند اینها هزینه های ما محسوب می شوند و نباید در فاکتورهای فروش و حسابهای شما آورده شوند ما هم آنها را طی صورت وضعیتی جدا از فاکتورهای فروش برای شرکت مزبور فرستادیم .این شرکت حتی عنوان کرده است که صورت وضعیتها را به اداره مالیات ارائه نکنیم اما اکنون این مبالغ به ح بانکی شرکت واریز شدند در حالی که ح دریافتنی ما از شرکت طی فاکتورهای فروش کمتر از این مبالغ است.از یک طرف نمیدانم تکلیف پولی که ما پرداخت می کنیم چه می شود و علاوه بر آن برای مبلغی که بیش از فاکتورهای فروش به حساب ما می آید چکار کنم چون اینها مربوط به صورت وضعیت ها هستند نه فاکتورهای فروش،اگر راهنماییم کنید ممنون می شوم.
با تشکر
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
آیا در خصوص خدمات به عنوان واسط عمل می کنید یعنی شرکتی برای ارائه خدمات وجود دارد و شما معرف آن شرکت به طرف مقابل هستید؟
الهام
با سلام و احترام
ما یک شرکت خدماتی کشتیرانی هستیم که خدماتی مثل جرثقیل و تریلری و … را برای شرکت کارفرما تامین می کنیم ،وجه آنها را خودمان پرداخت می کنیم به صاحب جرثقیل و تریلری و … سپس شرکت کارفرما مبلغ را دوباره به ما پس می دهد البته من شنیدم این مبالغ را باید از ح تنخواه گردان شرکت پرداخت کنیم و شرکت کارفرما این مبالغ را باید به یک ح غیر رسمی ارسال کند اما سوال این است که اگر ح تنخواه گردان را بستانکار کنم پس چه ح را بدهکار کنم چون نه فاکتورها و نه صورت وضعیت ها را نباید به اداره مالیات بفرستم تازه اگر ح تنخواه گردان شرکت نداشته باشیم و از ح صندوق یا جاری شرکا استفاده کرده باشیم چه می شود؟ فرض هم کنم از ح دریافتنی شرکت کارفرما استفاده کنم آیا اداره مالیات به من ایراد نمی گیرد که اصلاً اینها بابت چه مواردی بودند.
سعید قنبری دمساز
آیا ارائه دهندگان خدمات جرثقیل و تریلری به نام شرکت شما فاکتور صادر می کنند؟
الهام
در فاکتورها هیچ نامی از شرکت ما نیست فقط پول را از ما می گیرند و ما آن را دوباره از شرکت کارفرما پس می گیریم به همین خاطر جزو هزینه های شرکت کارفرما می باشند نه شرکت ما آن چیزی که ما به عنوان حق ایجنسی این عمل دریافت می کنیم درامد ما محسوب می شود.
با تشکر
سعید قنبری دمساز
گردشی که در این حالت اتفاق میافتد اشتباه است. بهترین حالت این است که شرکت ارائه دهنده خدمات مستقیما فاکتورها را به نام شرکتی که خدمات را دریافت کرده صادر کند و دریافت ها هم مستقیما از آن شرکت انجام شود.
مهدوی
سلام خسته نبلاشید یه سوال داشتم از خدمتتون سند افتتاحیه برای یه شرکت با سه شریک باحق سهم مساوی که جمعا ۳۰میلیون است و ۱۰میلیون تجهیزات خریداری شده چی هستش متشکرم
سعید قنبری دمساز
بر اساس معادله اصلی حسابداری طرف بدهکار و بستانکار باید با هم برابر باشند اما در اطلاعات ارائه شده توسط شما طرف بدهکار که حساب دارایی ثابت – تجهیزات است ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال کمتر از طرف بستانکار سند یعنی حقوق صاحبان سهام – سرمایه است و نمی توان سند افتتاحیه را با این اطلاعات تراز ثبت کرد.
عليرضا
سلام آیا می توان برای بستن حسابها مستقیما از سود و زیان انباشته استفاده کرد و برای خلاصه سود و زیان انباشته در دفتر کل صفحه ای اختصاص نداد؟
عليرضا
سلام چگونه تقسیم سود آخر دوره بین شرکاء در شرکت مسئولیت محدود در حساب ها ثبت می شود و از چه حساب هایی استفاده می شود؟
سعید قنبری دمساز
سلام وقت بخیر. لطفا مقاله آموزش بستن حسابها در پایان سال مالی را مطالعه کنید. اطلاعات کاملتری هم در فیلم وبینار بستن حسابها در پایان دوره مالی وجود دارد که میتواند برای شما مفید باشید.
mohammadrezayadegary
با سلام و خسته نباشید خدمت شما و همکارانتان.من کلاسهای زیادی شرکت کردم ولی هنوز مهارت کافی را دارا نیستم،لطفا اگر فیلمهای آموزشی مفصلی دارید بیشتر راجع به اظهارنامه های عملکرد و ارزش افزوده،و بستن حسابها در شرکتهای تولیدی.داخل سایت بزاریدفحالا بهصورت غیر رایگان هم باشه مشکلی نیست به شرطی که تمامی نکات ریز هم گفته بشه.
سعید قنبری دمساز
آقای یادگاری عزیز خدمت شما سلام عرض می کنم.در سایت حساب آموز مطالب آموزشی رایگان و فیلم های زیادی در زمینه موارد درخواستی شما وجود دارد که پیشنهاد می کنم آنها را مطالعه و مشاهده کنید. اضافه بر آموزشهای رایگان، در خصوص ارزش افزوده کتاب آموزش قدم به قدم ارزش افزوده در سایت وجود دارد. در خصوص بستن حسابها هم حدود ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه فیلم روش بستن حسابها در پایان سال مالیوجود دارد که می توانید آنها را تهیه کنید. البته فیلم آموزش بستن حسابها فقط آموزش بستن حسابها در شرکتهای تولیدی نیست و آموزشهای ارائه شده در آن برای انواع شرکتها قابل استفاده است.تمامی این محصولات با ذکر جزئیات و به صورت کاربردی است و همه آنها هم دارای ضمانت ۱۰۰% برگشت وجه می باشد. یعنی اگر به هر دلیلی شما از محصول خریداری شده رضایت نداشته باشید و درخواست عودت وجه دهید کل مبلغ پرداختی به شما عودت می شود. امیدواریم مطالب و آموزشهای ما برای شما مفید باشد.
ثمین
سلام و وقت بخیر
یک ابهامی در مورد زمان ثبت ذخیره قانونی برام ایجاد شده
آیا آن را قبل از محاسبه مالیات عملکرد ثبت و محاسبه می کنیم؟ یا بعد از آن؟ و ذخیره قانونی از مبلغ سود کسر نمیشود؟ به عبارتی باعث کاهش سود و در نتیجه کاهش مالیات نمی گردد؟
با سپاس
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. محاسبه مالیات قبل از محاسبه اندوخته انجام میشود. لطفا مقاله را با دقت مطالعه کنید. برای درک بهتر مثال عددی در مقاله اضافه شد. موفق باشید
حسن
با سلام و احترام. سوالی از قسمت سند افتتاحیه و اختتامیه داشتم. آیا در یک دوره مالی تنها یک سند افتتاحیه داریم یا میشه چندتا افتتحایه داشته باشیم و یا برعکس در یک دوره مالی میشه چند سند اختتامیه داشته باشیم؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. تعداد سند افتتاحیه و اختتامیه حداقل یک و حداکثر دو سند است. در حالت اول همه سرفصل ها در بدهکار و بستانکار یک سند ثبت میشود اما در حالت دوم یک سند بابت ثبت حسابهای دارای مانده بدهکار و یک سند هم بابت ثبت حسابهای دارای مانده بستانکار صادر می شود.
علی
باسلام
آیا تعریف ارزش افزوده فروش بعنوان بستانکاران و تعرف ارزش افزوده خرید بعنوان بدهکاران صحیح است
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. لطفا مقاله تعریف مالیات بر ارزش افزوده و ثبت های حسابداری آن را مطالعه کنید.
omid.jenab
باسلام
خسته نباشید
درمورد سند آخر سال بابت ذخیره مالیات فرمودید بدهکار این سند در سود وزیان انباشته میخورد وبستانکارش در ذخایر
درسته؟
درمورد ذخیره مطالبات سوخت شده احتمالی و اسناد دریافتنی سوخت شده احتمالی چه سندی در انتهای سال میشه زد؟
اون کجا بدهکار وبستانکار میشه؟
منظورم از سوخت شده ها ومشکوک الوصول احتمالی که درپایان سال میخواهیم ذخیره بگیریم اینه که عین ذخیره مالیات سند میزنیم
بدهکارش در سود وزیان انباشته و بستانکارش در حساب ذخایر دز زیر مجموعه بدهی های جاری؟
سعید قنبری دمساز
سلام و تشکر از شما. جواب سوال اول شما بله است. در مورد سوال دوم:
در دوره مالی که قصد دارید ذخیره در نظر بگیرید هزینه مطالبات مشکوک الوصول بدهکار و ذخیره مطالبات مشکوک الوصول بستانکار می شود. پس از اینکه سوخت مطالبات قطعی شد باید ذخیره مطالبات مشکوک الوصول را بدهکار و حسابهای دریافتنی را بستانکار کنید.
omid.jenab
ذخیره مطالبات در سرفصل خود حسابهای دریافتنی واسناد دریافتنی تعریف میشه وبستانکارش سند میخوره؟
سعید قنبری دمساز
حساب “ذخیره مطالبات مشکوک الوصول” در بخش بدهیهای جاری و تحت سرفصل کل “ذخایر” تعریف میشود و دارای ماهیت بستانکار است. در برخی منابع هم زیر سرفصل حسابها و اسناد دریافتنی و با ماهیت بستانکار تعریف میشود.
ناهید
با سلام و خسته نباشید
حساب ارزی هم جزئی حساب های دائمی حساب میشود و در پایان سال باید در سند اختتامیه و افتتاحیه ثبت شود یا خیر؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. بله.فقط هزینه ها و درآمدها به دوره مالی بعدی منتقل نمی شود.
رضا
با سلام و خسته نباشد . لطفا بفرمایید حساب تعدیلات سنواتی در پایان سال به سود و زیان انباشته بسته میشود یا بسته نشده و باز خواهد ماند. ممنونم
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. سود (زیان) انباشته حساب سطح کل است و حساب تعدیلات سنواتی، حساب معین سود (زیان) انباشته است که میتوانید آن را در پایان سال و یا بعد از تعیین تکلیف تعدیلات به سود (زیان) انباشته ببندید.
علی
بسیار عالی خیلی لذت بردم ممنون از شما
ملیحه
سلام خسته نباشید.شرکت تعاونی داریم که حدود ۹۰ نفر عضو دارد و از نرم افزار حسابداری هلو استفاده می کنم در پایان سال برای ثبت اندوخته قانونی می توانم از سود و زیان انباشته استفاده کنم ؟چون هلو اجازه استفاده از سود و زیان جاری رو نمی دهد ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سعید قنبری دمساز
سلام و سپاس از شما. بله میتوانید البته اگر منظور شما این است که ابتدا هزینه و درآمد را بدون ثبت در سود (زیان) جاری مستقیما در سود(زیان) انباشته ثبت و بعد از آن اندوخته قانونی را ثبت کنید. البته معمولا در همه نرم افزارها سرفصل سود(زیان) جاری وجود دارد و می توان از آن استفاده کرد. موفق باشید.
مونا
با سلام و خسته نباشید ٰ وسپاس از مطالب آموزنده شما
میخواستم بدونم در شرکتی چندین ماه از حقوق های سال ۹۷ در سال ۹۸ پرداخت شده ٰولی بیمه ها رد شده و کامل هم پرداخت شده آیا من در ثبت شناسایی هزینه حقوق دستمزد همه رو کامل بزنم مثلا
هزینه های حقوق ۶۰۰۰۰۰۰
حقوق پرداختنی ۵۶۵۰۰۰۰
بیمه پرداختنی ۳۵۰۰۰۰
یا باید قسمتی از حقوق پرداختنی رو ذخیره بگیرم ؟ و در چه حسابی ببرم؟
سعید قنبری دمساز
سلام. شما باید در سال ۱۳۹۷ حقوق هر ماه را طبق نمونه ای که اعلام کرده اید ثبت کنید.با انجام ثبت نیازی به ذخیره ندارید. در زمان پرداخت باید حقوق پرداختنی را بدهکار و بانک یا منبعی که حقوق را از آن پرداخت می کنید بستانکار کنید.
مونا
سلام ممنون از راهنماییتون
فقط الان حقوق پرداختنی و حق بیمه پرداختنی مانده بستانکار دارن اشکالی نداره به سال بعد انتقال پیدا کنند؟ چون در سال ۹۸ پرداخت شده اند .
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. خیر
سید علیرضا
دمتتتتتتتتت گرمممممممممممم ، حالشو بردم ، ایول داری
مونا
با سلام و خسته نباشید
شرکت تازه تاسیس در سال ۹۷ به دلیل ناآگاهی بیشتر هزینه ها مثل حقوق و سنوات و پرداختی های تامین اجتماعی و هزینه های آِژانس اینارو از حساب شخصیشون انجام دادن من میتونم بستانکار این هزینه ها را جاری شرکا یا مشترک سهامداران بزنم ؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. برای سال ۹۷ ناچارا از حسابجاری شرکا استفاده کنید اما در سالهای بعد حتما از حساب بانکی شرکت برای پرداختها استفاده نمایید به خصوص هزینه های بالای ۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال که شرط پذیرش آن توسط سازمان امور مالیاتی پرداخت آن از طریق حساب بانکی شرکت است.
مونا
سلام خسته نباشید
ما شرکت کارگزاری بیمه هستیم و ۴ نفر حقوق بگیر داریم و لیست بیمه براشون رد میشه ٰ چون حداقل حقوق میگیرن مالیات حقوق بهشون تعلق نمیگره آیا با این وجود ما بابد حقوق ها رو درسامانه لیست حقوق و مالیات رد کنیم ؟ یا نیازی نیست ؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. حتما لیست مالیات حقوق را هم در مهلت قانونی ارسال کنید. در صورت عدم ارسال معادل ۲% حقوق پرداختی جریمه می شوید.
مونا
سلام ممنون ٰاز لطف شما ، پس ما مالیات حقوق را در سامانه لیست مالیات حقوق صفر رد کنیم ؟
سعید قنبری دمساز
خواهش می کنم. بله . با توجه به اینکه حقوق ها مشمول مالیات نیست باید مالیات آنها را صفر ثبت کنید.
مونا
سلام خسته نباشید با عرض پوزش من باز برام سوال پیش اومده
بابت خرید سهام شرکت کارگزاری بیمه از محل مطالبات جاری شرکا ۹۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان به حساب شخصی که یک از سهامداران (یک درصد سهم دارد ) واریز شده جهت افزایش سرمایه صورتجلسه اینا شده دردست اقدام ولی فعلا تایید بیمه مرکزی نشده و روزنامه رسمی هم نشده ، در سال ۹۸ کارهاش انجام میشه ، الان برای سال ۹۷ چه ثبتی بابت این پرداختی ها بزنم ؟
سعید قنبری دمساز
تا زمانی که صورتجلسه در اداره ثبت شرکتها به ثبت نرسیده باید در حساب بدهی شخص ثبت شود.
مونا
سلام با سپاس فراوان از راهنماییتون ،
فقط منظورتون در حساب بدهی شخص ثبت شود ، یعنی در حسابهای دریافتنی اون شخص ؟
یا حسابهای پرداختنی اون شخص ؟
سعید قنبری دمساز
بهتر است در سرفصل سایر حسابهای دریافتنی ثبت شو.
مونا
سلام ممنون ، بله در سایر حسابهای دریافتنی جاری شرکاء اون شخص زدم چون جزء سهامداران می باشد
مونا
سلام خسته نباشید آیا امکان تماس تلفنی جهت مشاوره می باشد ؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
لطفا ایمیل و نوع مشاوره درخواستی را به ایمیل info@hesabamooz.com ارسال کنید تا شرایط مشاوره برای شما ارسال شود.
محمدرضا شیبانی فر
با سلام و تشکر از مطالب مفید و پاسخ های ارزشمندتون
۱- آیا درست است که برای چک کردن صحت دو سند بستن حساب ها (موقت و دایمی)، آن دو سند را با تراز آزمایشی مقایسه کنیم؟
۲- آیا نباید مجموع مانده حساب ها در تراز آزمایشی با مجموع سند اختتامیه برابر باشد؟
(چون مانده حساب های موقت تحت عنوان خلاصه سود و زیان یا سود و زیان انباشته در تراز اختتامیه منعکس می شود)
۳- چرا دقیقا به اندازه درآمدها اختلاف دارند؟
سعید قنبری دمساز
درود برشما
۱- بله چون بعد از بستن حسابهای موقت و دائمی در نهایت باید مانده تمام حسابها صفر شده باشد.
۲- اگر منظور شما مانده تراز آزمایشی بعد از بستن حسابهای موقت است باید مجموع مانده با مجموع سند اختتامیه برابر باشد چون دقیقا همان ماندهها به سند اختتامیه منتقل میشوند.
۳- حسابهای موقت در نهایت به خلاصه سود و زیان بسته میشوند و مانده خلاصه سود و زیان هم به سود (زیان) انباشته بسته میشود و تراز بعد از بستن حسابهای موقت نباید مغایرتی با سند اختتامیه داشته باشد. اگر شما مغایرتی مساهده میکنید احتمالا حساب درآمد بسته نشده است.
نسترن
با تشکر از مطالبتون بسیار کاربردی بود توضیحاتتون
مونا
سلام خسته نباشید ما کارگزاری بیمه هستیم و من گزارش خرید و فروش چهارفصل ۹۷ رو میخواستم رد کنم و مشکلی که دارم اینه کارمزدهای واریزی کل سال ۹۷ مبلغ ۴۱ میلیون تومن بوده و ارزش افزوده هایی که وارریز کردن شرکتها بابت کارمزد یک میلیون هفتصد تومن بوده و من هم فقط همون اونا رو به عنوان کارمزد شناسایی کردم ، ولی ما طی چهار فصل۹۷ ارزش افزوده هایی که در سایت اداره دارایی رد کردیم و پرداخت کردیم نزدیک ۴ میلیون تومن بوده که من بعدا متوجه شدم چون من از آخر اسفند ۹۷ همکاریم رو با شرکت شروع کردم ، در حالیکه من ۹درصد ۴۱ میلیون تومن رو حساب میکنم میشه سه میلون هفتصد تومن یعنی پرداختی های ما حتی بیشتر هم بوده نسبت به کارمزدهای واریزی که در اظهار نامه اعلام کردیم و به بانک هامون واقعا واریز شده و الان من در گزارشات خرید و فروش فصلی کدام رو باید ملاک بدونم به اندازه پرداختی خودمان ارزش افزوده شناسایی کنم ؟ چون من یکسری از شرکتها رو ارزش افزوده هاشون رو در سیستم شناسایی نکردم چون کارمزد رو همراه ارزش افزوده واریز میکردن و من متوجه نشدم و کلش رو کارمزد شناسایی کردم بخاطر همین مبلغ اعلامی کارمزدهام در اظهارنامه بیشتر شده ، اکنون درسال ۹۷ میتونم کاری کنم یا درسال ۹۸ باید بزنمشون ؟ یا اصلا نباید بیارمشون ؟! در ضمن من اظهارنامه رو در ۲۹ تیر به کمک شما رد کردیم ، باسپاس
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. با توجه به اینکه نمی توانید اظهارنامه عملکرد خود را اصلاح کنید بهتر است اظهارنامه های ارزش افزوده و گزارشات فصلی سال ۹۷ را مطابق اطلاعات اظهارنامه ارسال کنید تا در زمان رسیدگی مالیاتی مغایرتی وجود نداشته باشد هر چند در زمان رسیدگی مالیات ارزش افزوده باید بابت موارد محاسبه و ثبت نشده مالیات و عوارض پرداخت کنید. در سال ۹۸ می توانید سند اصلاحی ثبت و آن را در اظهارنامه ارزش افزوده و گزارشات فصلی سال ۹۷ در نظر بگیرید.
مونا
سلام خسته نباشید میخواستم بدونم که هزینه بابت انجمن صنفی کارفرمایی کارگزاران در چه سرفصلی ثبت بزنم بهتره ؟
سعید قنبری دمساز
درود بر شما . حساب معین حق عضویت و اشتراک زیر سرفصل کل سایر هزینه های اداری و تشکیلاتی
شینا
سلام روز بخیر
من تازه کار در یک شرکت کوچک پخش مواد غذایی رو شروع کردم نرم افزارشون هلو است و چن ساله هیچ حسابی رو نبستن الان من بخوام سود و زیان حساب کنم درست نیست کلا چن ساله مانده ها انتقال داده شده .بایدحساب هارو ببندم یا مانده هارو اصلاح کنم درسته ؟ میتونم حساب های موقت رو ببندم؟ با چه حسابی؟ و اینکه حساب های دائمی رو فقط اصلاح مانده انجام بدم؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
الف- اگر منظور شما این است که تمام حساب های دائمی و موقت سال به سال منتقل شده و هیچ سود یا زیانی شناسایی نشده بهترین کار این است حسابهای موقت از اولین سال مالی تا آخرین سال مالی که به پایان رسیده را طبق روشی که در این مقاله توضیح داده ام به سود(زیان) انباشته ببندید و مانده حسابهای دائمی هر سال را پس از بررسی و صدور سند اصلاحی به عنوان افتتاحیه به سال بعد منتقل کنید. با انجام این کار شما می توانید وضعیت مالی هر سال را مشخص کنید. اما اگر انجام این کار برای شما مقدور نیست می توانید مانده حسابهای موقت که از تمام سالها منتقل شده در آخرین سال مالی به سود(زیان) انباشته ببندید و در نهایت مانده حسابهای دائمی آخرین سال مالی را به عنوان افتتاحیه به سال جدید منتقل کنید.
ب-برای اصلاح اشتباهات مربوط به حسابهای موقت سالهای مالی قبل از حساب تعدیلات سنواتی که حساب معین سود(زیان) انباشته است استفاده کنید و برای اصلاح حسابهای موقت هر سال از سرفصل هزینه یا درآمد استفاده کنید
پ- برای اصلاح حسابهای دائمی از سرفصل حسابی که اشتباه است استفاده کنید
در خصوص توضیحاتی که ارائه دادم چند نکته را در نظر بگیرید:
۱- راه حل ارائه شده فقط برای حل مشکل شماست و مطابق اصول حسابداری، قوانین مالیاتی و … نیست چون کارهای هر سال و ثبتهای مربوط به آن را باید در همان دوره مالی انجام دهید
۲- با توجه به اینکه رویدادها مربوط به چند سال بوده و کنترل و بررسی نشده است احتمال اینکه گزارشات شما دقیق نباشد وجود دارد
۳- در ثبت این موارد باید اظهارنامه های مالیاتی، ارزش افزوده و گزارشات فصلی را در نظر بگیرید.
امیدوارم در کار جدید موفق باشید.
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
۱- حساب مالیات بر ارزش افزوده جز حسابهای دائمی است و نباید به سود یا زیان بسته شود
۲- به جای پیش پرداخت بهتر است از سایر حسابهای دریافتنی – مالیات بر ارزش افزوده و سایر حسابهای دریافتنی – عوارض ارزش افزوده استفاده کنید
۳- مانده حساب بدهکار مالیات و عوارض ارزش افزوده خرید و مانده بستانکار مالیات و عوارض ارزش افزوده فروش باید با هم تهاتر شود یعنی هر کدام که مانده کمتری دارد صفر شود.
فرزاد
سلام و تشکر از مطالب مفید و کاربردیتون
frz.farrokh
سلام من جای حسابداری مشغول بکار شدم که ایشان در سال ۹۷ بدون تحویل دفاتر اظهار نامه دادند و الان که بنده دفاتر رو نوشتم می بینم که مالیات شناسایی نکردن ایا من میتونم مالیات رو در دفاتر شناسایی کنم؟
سعید قنبری دمساز
درود بر شما
آیا در اظهارنامه عملکرد مالیات شناسایی شده یا نه؟
فرزاد
سلام خیر
سعید قنبری دمساز
با توجه به اینکه مالیات در دفاتر شناسایی نشده شما نمی توانید در دفاتر آن را ثبت کنید. در این حالت بهتر است برای جلوگیری از تعلق جریمه بیشتر، در سال بعد مالیات را بر اساس مقدار سود مشخص کنید و نسبت به پرداخت آن اقدام کنید. راه دیگر هم این است که تا زمان رسیدگی هیچ اقدامی انجام ندهید و منتظر نتیجه رسیدگی مالیاتی شوید تا بعد از آن ثبت مربوطه را دفاتر و اسناد سالی که اظهارنامه رسیدگی می شود ثبت کنید.
پیمان
سلام
تعدیلات سنواتی می تونه در سند افتتاحیه مقدار داشته باشه؟
سعید قنبری دمساز
سلام. بله. اما معمولا در پایان هر سال تعدیلات سنواتی به سود (زیان) انباشته بسته می شود.
پیمان
سلام جناب قنبری
اون حالت غیر معمولش چطور اتفاق می افته حسابهای شرکتی رو حسابرسی میکنم علاوه بر تعدیلات سنواتی حتی حساب سود و زیان سال جاری رو هم (در سال گذشته) برده به اختتامیه و با سود انباشته نبسته و امثال برای سود وزیان سال جاری تو افتتاحیه مقدار داره (مانده بدهکار) (زیان انباشته شرکت هم بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومنه)
سعید قنبری دمساز
سلام. گاهی حسابدارها به دلیل عدم اطلاع یا فراموشی ثبت مربوطه را صادر نمی کنند. بعضی از حسابدارها هم سند تعدیلات را قبل از پایان مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد صادر می کنند (مثلا سند شناسایی سود و زیان را در تاریخ ۳۱ تیر ماه ثبت می کنند). در حالتی هم که شما اعلام کردید باید سود (زیان) جاری باید به سود (زیان) انباشته بسته می شده و در صورت وجود سود در آن سال مالی، مالیات متعلقه شناسایی می شده است.
فرزاد
سلام و خسته نباشید در پایان سال و بستن حسابها موقع تنظیم ترازنامه اعدادو ارقام سمت دارایی ها یه محدودیتهای داره منظورم تا یه سقفی میشه اعداد رو بالا برد بیشترش مشومل قوانینی میشه استاد اگه امکانش هست یا بخشنامه ایی هست ممنون میشم راهنمایی فرمائید.
سعید قنبری دمساز
درود و سپاس
متاسفانه منظور شما را از بالا بردن اعداد متوجه نشدم.
فرزاد
سلام و تشکر از شما، شنیده بودم که اگر در ترازنامه سمت دارایی مبالغ اعداد بالا باشند باید طی اصول یا بخشنامه ایی باشند مثلا اگه موجودی نقد و بانک از اون سقفی که من نمیدونم بالاتر باشه باید دلیل یا مستندی براش باشه…امیدوارم تونسته باشم منظورم رو رسونده باشم.و سوال دیگه اینکه گویا تو سایت قوانین و مقررات کشوری ماده ۲۱۹ تصویب شده که اگر برای دفاتر سندی هم نداشته باشید امور مالیاتی دفاتر رو رد نمیکنه علی الراس هم نمیشه و مالیات رو طی ماده ۱۶۹ مکرر(معاملات فصلی) می سنجه اینم اگه توضیح بدین ممنون میشم.
سعید قنبری دمساز
در خصوص مورد اول حدس میزنم منظور شما یا حسابرسی موضوع ماده ۲۷۲ قانون مالیاتهای مستقیم است یا نسبتهای مالی. با استناد به ماده ۲۷۲ قانون مالیات مستقیم سازمان امور مالیاتی اطلاعیهای صادر کرد که بر اساس آن، مودیانی که جمع داراییهای آنان (ستون سمت راست ترازنامه) بالاتر از ۸۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال باشد یا اینکه فروش و درآمد آنها بالاتر از ۵۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال باشد موظف به استفاده از خدمات حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی و ارائه گزارش آنان به کارشناس مالیاتی هستند. نسبتهای مالی هم برای بررسی وضعیت فعالیت واحدهای اقتصادی هستند که الزام قانونی برای آن وجود ندارد.
در خصوص مورد دوم هم مقرر شده بعد از اجرای طرح جامع مالیاتی محاسبه مالیات علیالراس حذف شود و به جای آن سازمان امور مالیاتی از اطلاعات ثبت شده در سامانه گزارشات فصلی موضوع ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات مستقیم و سایر اطلاعات از جمله حسابهای بانکی استفاده کند.
ماجده
سلام.حساب موجودی کالا رو آخر سال بر چی ببندیم.باید جدا موجودی کالا که حساب شده رو سند بزنیم.موجودی کالا ***
کالای پایان دوره ***
یا
موجودی کالا ****
خرید****
موجودی کالا ***
قیمت تمام شده کالای برای فروش ***
سعید قنبری دمساز
سلام
در صورتی که از سیستم دائمی استفاده میکنید در پایان سال نیازی به بستن حساب موجودی کالا ندارید چون حساب موجودی مواد و کالا در طی سال دائما به روز میشود و بهای تمام شده کالای فروش رفته همزمان با فروش کالا ثبت می شود. اما اگر از روش ادواری استفاده میکنید باید این ثبتها را در پایان سال صادر کنید:
بابت موجودی اول دوره:خلاصه سود (زیان)بدهکار و موجودی اول دوره بستانکار
بابت خرید طی دوره: خلاصه سود (زیان) بدهکار و خرید بستانکار
بابت برگشت از خرید و تخفیفات خرید: برگشت از خرید و تخفیفات بدهکار و خلاصه سود(زیان) بستانکار
بابت موجودی کالای پایان دوره: موجودی کالا بدهکار و خلاصه سود (زیان) بستانکار
موجودی پایان دوره همان موجودی واقعی در انبار است.
فرزاد
سلام و وقت بخیر در سال ۹۸ مقداری از حساب پرداختنی تجاری پرداخت نشده داریم که مانده آنها بایستی انتقال داده بشه به سال ۹۹.سوال بنده اینه که اینا باید در سال ۹۹ با نام حسابهای پرداختنی تجاری بلند مدت افتتاح بشن؟اگه لطف بفرمایید نحوه ثبتشون در سال ۹۸ موقع بستن حسابها توضیح بدین ممنون میشم.
سعید قنبری دمساز
درود بر شما. اگر در سال ۱۳۹۹ تسویه با آنان تسویه میکنید نیازی به ثبت در حسابهای پرداختنی بلند مدت ندارید.
فرزاد
پس استاد چرا میگن اسناد موقعی که مثلا مربوط به دوره مالی سال ۹۸ هستش الان در دوره مالی سال ۹۹ پرداخت میخواد بشه چون یه دوره تموم شده بایستی بشه حسابهای پرداختنی تجاری بلند مدت؟
سعید قنبری دمساز
حساب های پرداختنی بلند مدت مهلت زمانی پرداخت بیش از یک سال دارند. زمان تحقق این بدهی باید مبلغ آن را در حسابهای پرداختنی بلند مدت ثبت کنید و بخشی از آن را که در سال جاری باید پرداخت شود به حساب حصه جاری بدهی های بلند مدت که زیر مجموعه حسابهای پرداختنی جاری است منتقل کنید.
سارا
با سلام و وقت بخیر
من از وبینار بستن حسابهای شما استفاده کردم واقعا نکات پرباری رو اشاره کردین خواستم ازتون تشکر کنم
یک سوالی که داشتم اینه توی بعضی ترازنامه ها هم سود/زیان میاد هم سود/ زیان انباشته
وقتی ما حساب سود/ زیان رو با حساب سود/ زیان انباشته بستیم آیا نیازه توی ترازنامه حساب سود/ زیان رو هم بیاریم؟؟؟
سپاسگذارم از پاسخگویی شما
سعید قنبری دمساز
درود بر شما
خوشحالم که از محصول خریداری شده رضایت دارید. پس از بستن حساب سود یا زیان به حساب سود یا زیان انباشته عملا حساب سود یا زیان مانده ای ندارد که در ترازنامه نمایش داده شود. اگر چنین مانده ای در ترازنامه مشاهده میکنید به احتمال زیاد در بستن حسابهای موقت به حساب سود یا زیان اشتباه شده یا در انتقال مانده حساب سود یا زیان به سود یا زیان انباشته و همین موضوع باعث شده حساب سود / زیان در ترازنامه مانده داشته باشد.
پریسا
سلام وقت بخیر
در مورد اصلاح سند یه سئوال دارم ممنون میشم پاسخ بدید
ما سال ۹۷ یه هزینه اجاره داشتیم که بابتش چک دادیم. پایان سال حسابدار پاس چک رو زده در حالی که چک ابتدای سال بعد پاس شده. بخاطر همین مانده بانک اشتباه منتقل شده به سل بعد. الان برای اصلاح مانده بانک من باید چه ثبتی بزنم؟ آیا سند رو برگردونم؟ یعنی بیام بانک رو بدهکار و اسناد پرداختنی رو بستانکار کنم؟
سعید قنبری دمساز
درود بر شما
در صورتی که ثبت برداشت در سررسید چک انجام شده نیازی به ثبت اصلاحی ندارید. اما اگر تاریخ چک در سال بعد بوده و حسابدار برداشت آن را در سال ۱۳۹۷ ثبت کرده باید در سال ۱۳۹۸ حساب بانک را معادل مبلغ چک بدهکار و اسناد پرداختنی را هم به مبلغ بستانکار کنید.
Mahdi
سلام وقت شما بخیر یه سوال داشتم : حساب تقسیم شود به چه حسابی بسته میشه؟ ممنون میشم اگه پاسخ بدین با تشکر
سعید قنبری دمساز
درود بر شما
بعد از تصویب پرداخت سود به سهامداران، باید معادل مبلغ مصوب سود انباشته بدهکار و سود سهام پرداختنی بستانکار شود. زمان پرداخت هم حساب سود سهام پرداختنی بدهکار و حساب بانک معادل آن بستانکار می شود.
فرزاد
سلام وقت بخیر در پایان سال وقتی سود عاید شد و میخوایم حساب رو ببندیم قبلش بایستی ذخیره عملکرد و اندوخته ها رو ثبت زد سوالم اینه که،اندوخته ها و ذخیره ها رو با سود و زیان جاری یا سود و زیان انباشته بایستی ثبت کرد ممنون میشم.
سعید قنبری دمساز
درود بر شما
ابتدا باید سود (زیان) سال جاری را به سود (انباشته) منتقل کنید و بعد از آن اندوخته و ذخیره محاسبه کنید. روش انجام این کار به طور کامل در بخش ۴ مقاله توضیح داده شده است. لطفا با دقت آن را مطالعه کنید. در صورتی که سوالی داشتید مجددا مطرح کنید. موفق باشید.
سامان
با عرض سلام و خسته نباشید. ی سوال داشتم اینکه شرکت ما ۵۰ میلیون سود کرد و در پایان سال کل مبلغ سود به عنوان سرمایه برای سال بعد گذاشتن و هیچ گونه برداشتی نکردن.میخواستم بدونم در پایان سال حساب سود وزیان چجوری باید ببندم؟با سرمایه یا با سود(زیان)؟بستن حساب برداشت باید بزنم یا نه؟ممنون
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
باید به حساب سود (زیان) انباشته ببندید. ضمنا بر اساس قانون تجارت حداقل ۱۰% از سود هر سال باید توزیع شود. در سال بعد پس از تصویب مجمع شرکت، سود (زیان) انباشته را بدهکار و سود پرداختنی را بستانکار کنید. پس از پرداخت حساب سود پرداختنی را بدهکار و حساب بانک را بستانکار کنید.
فرزاد
سلام و خسته نباشید بله من قبلن مقاله رو دیدم اما در اینجا ابتدا اومده سود و زیان جاری رو بسته. و با سود و زیان انباشته ذخیره مالیات و اندوخته ها رو محاسبه کرده در صورتی بعضی ها میگن، فرضا موسسه سود کرده خوب حالا ثبت میزنیم سود و زیان جاری بد/مالیات و ذخیره ها بس. توجیهش هم اینه چون سود متعلق به سال جاریست پس باید با سود وزیان جاری ثبت بخوره و در اخر پس از مانده گیری سود و زیان جاری، با سود و زیان انباشته بسته میشه. در صورتی که در این مقاله بجای سود و زیان جاری با سود و زیان انباشته ثبت شده . ممنون میشم.
سعید قنبری دمساز
بر اساس ماده ۲۳۸ قانون تجارت زیان انباشته سالهای قبل باید از سود سال جاری کسر شود و پس از آن اندوخته محاسبه و ثبت گردد. در مورد مالیات هم موضوع به همین صورت است. به همین دلیل در این مقاله ابتدا خلاصه سود و زیان به سود انباشته منتقل شده تا در صورت وجود زیان مبلغ آن با سود سال جاری تهاتر شود و در نهایت مانده آن مشخص گردد. در صورتی که مستقیما مبلغ اندوخته یا مالیات را از خلاصه سود و زیان ثبت کنید در صورت وجود زیان انباشته مبلغ محاسبه شده اشتباه می شود. متن ماده ۲۳۸ قانون تجارت به این صورت است:
ماده ۲۳۸ – ازسودخالص شرکت پس ازوضع زیانهای وارده درسالهای قبل بایدمعادل یک بیستم آن برطبق ماده ۱۴۰بعنوان اندوخته قانونی موضوع شود. هرتصمیم برخلاف این ماده باطل است.
سهیل
با سلام میخواستم راهنمایی کنید نحوه ثبت سند زیان انباشه در روزنامه چگونه است
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما. حساب سود (زیان) انباشته از حسابهایی است که در سطح کل تعریف میشود و مانده بدهکار آن نشان دهنده زیان میباشد. برای ثبت در دفتر روزنامه کافی است ثبتهایی که در طی سال با استفاده از این سرفصل صادر شده را به دفتر روزنامه منتقل کنید. در دفتر کل هم باید همین سرفصل را ایجاد و به ترتیب به دفتر کل منتقل کنید.
مریم
با سلام و خسته نباشید ، جناب آقای قنبری
من میخواستم دفاتر سال ۹۷ رو بنویسم ولی یکسری مغایرت با اظهار نامه بابت ارزش افزوده ها دارم اینکه ،ارزش افزوده ها در سیستم ارزش افزوده رد شده و پرداخت شده ولی در سیستم حسابداری اعمال نشده است بود که اظهارنامه رو هم از رو سیستم رد کردیم ، در معاملات فصلی فروش زمستان ۹۷ رقمهای ارزش افزوده دار مجدد ارزش افزوده براش رد شده ، و یکسری کارمزد دریافتی در سال ۹۷ داشتیم که درآمدمان محسوب میشود ارزش افزوده ازش جدا نشده و کلش درآمد شناسایی شده در اظهارنامه هم رد شده ،
الان سوالم اینکه من دفاتر و فاکتورها رو از روی سیستم بنویسم که اظهارنامه هم از روی اون رد شده ، ولی به غلط !
سعید قنبری دمساز
درود بر شما
هر چند از نظر مالیاتی دچار مشکل می شوید اما حتما باید دفاتر را از روی اسناد حسابداری تکمیل کنید.
مریم
با عرض سلام و خسته نباشید
آقای قنبری ما شرکت کارگزاری هستیم و درآمدمون همون کارمزدهامون هست ، و اینکه الان درآمد سال ۹۸ که میخواستم در اظهارنامه بیارم در فروردین مقداری واریزی کارمزد داشتیم که جهت سال ۹۷ ولی در سال ۹۸ واریز شده ما هم در درآمد سال ۹۸ ثبت زدیم مشکلی نداره اونا رو هم جز درآمد ۹۸ بیاریم و اینکه در فاکتور نویسی مشکلی پیش نمیاد ؟! در ضمن این درآمدها رو در اظهارنامه ۹۷ هم نیومده.
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
اگر پرداخت کنندگان کارمزد اطلاعات شما را در گزارشات فصلی سال ۹۷ اعلام نکرده اند مشکلی پیش نمی آید.
مریم
با عرض سلام و خسته نباشید
آقای قنبری, من پارسال اظهارنامه ۹۷ رو با کمک شما رد کردم ، امکانش هست امسال هم از شما کمک بگیرم ؟! اظهارنامه رو دانلود کردم و آیتمهای اطلاعاتی رو پر کردم و اطلاعات مربوط به بانک رو هم پر کردم و یکسری از اطلاعات ترازنامه رو هم گذاشتم ولی بالای تراز نامه یه مبلغی رو زده اختلاف دارم و سود وزیان انباشته باید چک بشه .
اگر امکانش هست با شما تماس بگیرم با تلفنی که اعلام میکنید ، باسپاس از لطف شما.
فاطمه
سلام و درود فراوان از مطالب بسیار عالی و پر بار و مفید سودمندتون
اینجانب برج پنج ۹۹ حسابداری شرکتی رو عهده دار شدم متاسفانه موارد حسابداری شون اصلا ثبت نشده بود و جهت ارسال اظهارنامه مجبور بودم هر انچه را که میتوانم از پرینت بانکی دربیارم و ثبت کنم خلاصه خیلی از حسابها هم قابل بررسی نبود و حدودا مبلغ بالایی از پرداختی شرکت به حساب مدیرعامل رو جاری شرکا ثبت کردم الان برای بستن حساب باید چیکار کنم و همچنین سند افتتاحیه ۹۹ رو چطوری بزنم
ابته ناچاارم ۹۸ و ۹۹ رو طوری ببندم که ان شاالله۱۴۰۰ رو روال بیفتد ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما و سپاس از اینکه نظر خود را اعلام کردید. در مورد پرسشی که مطرح کردید:
۱- باید مدارک و مستندات مربوط به رویدادهایی را که ثبت کرده اید تهیه کنید و به سندهای حسابداری مربوط به آن الصاق کنید.
۲- مطابق روش توضیح داده شده در این مقاله ثبت های حسابداری مربوط به بستن حساب های موقت، شناسایی سود (زیان) و مالیات را انجام دهید.
۳- بعد از انجام مراحل گفته شده، حساب های با ماهیت بستانکار را که دارای مانده هستند بدهکار کنید و حساب های با مانده بدهکار را که دارای مانده هستند بستانکار کنید. پس از انجام این کار اگر از نرم افزار حسابداری تراز تهیه کنید باید مانده تمام حساب ها صفر باشد.
۴- در نرم افزار حسابداری، سال مالی جدید را ایجاد کنید و سند افتتاحیه را ثبت کنید یعنی حساب هایی را که در سند اختتامیه سال قبل بستانکار کردید بدهکار کنید و حساب هایی را که بدهکار کردید بستانکار کنید.
۵- ثبت های طی سال را انجام دهید.
اگر تمایل دارید به طور دقیق تر با این مورد آشنا شوید پیشنهاد می کنم فیلم وبینار روش بستن حسابها در پایان سال مالی و وظایف حسابداران را تهیه کنید.
با تشکر
مریم جوان
با سلام و احترام
یک سوال داشتم تراز افتتاحیه اول سال دارای مانده حساب است این حساب آخر سال به چه حسابی بسته میشود ؟
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
در ابتدای سال حساب داراییها بدهکار و حساب تراز افتتاحیه بستانکار می شود. در مرحله بعد حساب تراز افتتاحیه بدهکار و حسابهای بدهی و سرمایه بستانکار می شود. با توجه به اینکه همیشه در معادله حسابداری دو طرف معادله با هم برابر هستند بنابر این بعد از ثبت سندهای افتتاحیه تراز افتتاحیه یک بار بدهکار و یک بار هم معادل رقم بدهکار شده بستانکار می شود بنابر این هیچ مانده ای ندارد. اگر شما در حساب ذکر شده مانده دارید سند افتتاحیه را اشتباه ثبت کرده اید و باید آن را اصلاح کنید.
سعید قنبری دمساز
سلام خدمت شما
در ابتدای سال حساب داراییها بدهکار و حساب تراز افتتاحیه بستانکار می شود. در مرحله بعد حساب تراز افتتاحیه بدهکار و حسابهای بدهی و سرمایه بستانکار می شود. با توجه به اینکه همیشه در معادله حسابداری دو طرف معادله با هم برابر هستند بنابر این بعد از ثبت سندهای افتتاحیه تراز افتتاحیه یک بار بدهکار و یک بار هم معادل رقم بدهکار شده بستانکار می شود هیچ مانده ای ندارد. اگر شما در حساب ذکر شده مانده دارید سند افتتاحیه را اشتباه ثبت کرده اید و باید آن را اصلاح کنید.
مریم
باسلام و خسته نباشید
جناب آقای قنبری ما چند روز پیش برگه قطعی عملکرد سال ۹۷ رو گرفتیم و سه میلیون شده بود پرداخت کردیم ، ما سال پیش هم بابت این موضوع ذخیره نگرفتیم الان من فعلا در هزینه های مالی ثبتش کردم میخواستم بدونم ثبت خاصی داره ؟
سعید قنبری دمساز
سلام و سپاس از شما
شما باید حساب تعدیلات سنواتی را که معین حساب سود (زیان) انباشته است بدهکار و سرفصل سایر حسابهای پرداختنی – مالیات عملکرد را بابت قطعی شدن مالیات بستانکار کنید. بعد از پرداخت حساب سایر حسابهای پرداختنی – مالیات عملکرد را بدهکار و در طرف مقابل هم حسابی را که مالیات را از آن پرداخت کرده اید بستانکار کنید. موفق باشید